Bezlepkové medovníčky z jednodruhových prirodzene bezlepkových múk 

06.12.2019

 Tieto úžasné mäkulinké medovníčky sú natoľko výborné, že ani lepkáči nepoznali rozdiel. Boli aj na ochutnávke pri krste mojej novej knihy a mali neskutočný úspech. Tak si už len prečítať suroviny a šup do práce. Vianoce sú predsa už za dverami.
Inšpiráciou mi bol recept z internetu.

Suroviny :

100 g tapiokový škrob (alebo akýkoľvek škrob)

100 g ryžová lepkavá múka (ryžová múka)

50 g pšenová múka (u mňa doma mletá)

50 g ciroková múka (u mňa doma mletá)

125 g práškového cukru ( u mňa doma mletý trstinový)

2 PL medu

50 g alsan ( alebo akýkoľvek tuk- hera, maslo, palmarín )

2 celé veľké vajcia ( alebo 3 menšie)

1/2 čl sódy bikarbóny

1 PL perníkového korenia

1 čl gumy (guar alebo xantan)

1 PL psýlium

Ako prvé si pripravíme hrniec s vodou a privedieme ju k varu. Všetky suroviny dáme do misky a pomocou ručného hnetača nad parou spracujeme. Tým ako sa nám bude zahrievať miska a suroviny sa budu topiť cesto bude kompaktnejšie až sa celkom spojí. Ešte chvíľku hnetieme mimo paru až kým je cesto  krásne prepojené a lesklé. V tomto bode sa môžete rozhodnúť či chcete pridať kvások a necháte cesto pri izbovej teplote prekvasiť alebo ho dáte schladiť do chladničky. Je to na vás a recept funguje v oboch prípadoch. Ak sa rozhodnete pridať kvások tak hnetačom poriadne zapracujte do cesta aspoň 2 pl kvásku. Skontrolujte ale teplotu cesta nesmie byť príliš vysoká a nechajte cesto prekvasiť par hodín. Ak sa naopak rozhodnete isť bez kvásku cesto dajte aspoň na 30 minút až hodinu do chladničky. Môže tam ale byť aj 24 hodín. Potom na jemne pomúčenej doske jemne vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 3 mm. Z cesta si odtrhávam a vaľkám po častiach. Vykrajujeme tvary pomocou formičiek. Pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Sledujte rúru a nechajte ich tam len pár minút. Mne pomáha zmena lesku na medovníkoch a na jemne potlačenie v rúre sú stále pružné. Vtedy ich vyberiem a nechám chvíľku ochladiť na plechu a pomocou obracačky ich preložím na studený plech alebo na dosku do úplného schladenia. Medovníky sú hneď mäkké a netrúsia sa. Hotové medovníky môžete ozdobiť polevou z bielka alebo zlepiť lekvárom a obliať čokoládou. Fotky pridám neskôr.

Dobrú chuť a príjemné vianočné pečenie .

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky